En de Oscar voor de beste rol gaat naar…

Welke rol speel jij in je leven waarvoor je een oscar verdient?

Is het de rol van perfecte moeder, perfecte vrouw, hardwerkende collega, superwoman, meegaande dochter, problem solver, …?
Wie ben jij echt? Soms speel je al zoveel jaren een rol dat je eigenlijk niet goed meer weet wie je nu in werkelijkheid bent.

Vele mensen dragen al jaren een masker waarachter ze zich verschuilen. Je bent dus zeker niet de enige.

Je doet alles, inclusief jezelf helemaal aanpassen, om anderen te “pleasen”, om je onmisbaar te voelen, om erbij te horen, om waardering van anderen te krijgen, om….

Maar dit is slechts een façade. Het is niet wie jij werkelijk diep vanbinnen bent.
En het vraagt eigenlijk bakken energie om die façade hoog te houden en de perfecte rol op een geloofwaardige manier te blijven spelen in alle omstandigheden.
Word jij hier ook soms doodmoe van?

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  1. Hoe zou jij jezelf omschrijven?
  2. Hoe zou een collega of een kennis jou omschrijven?
  3. Hoe zou jouw dichte familie of een goede vriendin jou omschrijven?
  4. Hoe zou jouw partner je omschrijven? En jouw kinderen?
  5. Welk stukje van jezelf duw jij weg en durf je aan jezelf niet toe te geven? Welk deel van jezelf wil je liever niet onder ogen zien en al zeker aan niemand tonen? Je wil het eigenlijk van jezelf niet zien maar je gedrag toont iets anders. Wees hierbij heel mild voor jezelf. Het is helemaal niet nodig om jezelf te veroordelen of bekritiseren.

Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden of laat je helpen en stel de vraag aan een vriend, kennis of familielid als dit voor jou goed voelt.

Leg vervolgens alle beschrijvingen naast elkaar. Zijn er grote verschillen of komen ze grotendeels overeen? Waar zitten de verschillen precies?
Zo krijg je zicht op de rollen die je speelt.
Is er een groot verschil tussen hoe jij jezelf ziet en hoe de anderen jou omschrijven? Zo ja, dan is het de bedoeling om meer jezelf te zijn in alle aspecten van je leven.

Eens je je masker durft af te zetten, uit je rol stapt en terug dichter bij je ware zelf komt, zal je merken dat het helemaal niet zo erg is om je minder sterke puntjes te tonen.
Jouw imperfecties maken je alleen maar menselijker en aantrekkelijker. Een last valt van je af eens je jezelf durft te tonen, en die vrijheid geeft jou een heel nieuwe uitstraling.

Als je authentiek bent, kan je pas echt stralen en zit je energie weer helemaal goed. Je hoeft je niet meer in honderd bochten te wringen om aan ieders verwachtingen te kunnen voldoen. Denk eens aan wat je allemaal met die extra energie zou kunnen doen!!

Hoe zou jij eruit zien als je uit je rol stapt en gewoon helemaal jezelf bent? Hoe is je houding? Hoe beweeg je? Hoe praat je? Hoe reageer je op anderen? Hoe reageren anderen op jou?

Wat zou je doen als je helemaal jezelf bent? Bij wie zou je zijn?

Stel je jezelf en je leven zo goed mogelijk voor en maak de beelden groot en kleurrijk. Maak in je gedachten echt deel uit van dit leven, laat je meevoeren en geniet, zolang als jij dit leuk vindt. Voel hoe goed het voelt om helemaal jezelf te zijn. Herhaal deze oefening regelmatig want visualiseren is een heel krachtige tool.

Wat houdt jou nu nog tegen om uit je rol te stappen en meer die persoon te zijn?
Welke stap kan jij vandaag nog zetten om al een beetje dichter bij jezelf te komen?

Kleine stapjes zijn voldoende! Je hoeft geen bruuske ommezwaai te maken en bruggen te verbranden.
Doe wat nu op dit moment voor jou mogelijk is en ok voelt.
Ga een klein beetje uit je comfortzone, net genoeg om al wat dichter bij jezelf te komen maar niet te ver om te vermijden dat de angst je blokkeert.

Heb je hierbij graag extra steun en een liefdevol duwtje in de rug? Als gecertificeerde coach bied ik jou de veiligheid en ruimte om je ware zelf te ontdekken en elk deel van jezelf te aanvaarden en waarderen. Dit kan zowel via individuele coaching als tijdens mijn workshops.
Contacteer mij vrijblijvend via info@innerself.be voor meer informatie of een afspraak. Je vindt meer informatie op www.innerself.be.

By | 2017-06-05T17:17:18+00:00 juni 5th, 2017|Coaching|Reacties uitgeschakeld voor En de Oscar voor de beste rol gaat naar…

About the Author:

Hallo! Ik ben Wendy, eigenaar van InnerSelf. Na meer dan 15 jaar in HR en administratieve functies in de privé, besliste ik van richting te veranderen en meer mijn eigen weg te gaan. Nu combineer ik werk en privé op een evenwichtige manier en geniet ik van de quality time met mijn gezin of alleen. Hierdoor heb ik ook veel meer energie en creativiteit op professioneel vlak. En... dat wil ik ook voor jou! In mijn workshops en trainingen pas ik een combinatie toe van elementen uit de filosofie van Louise Hay, NLP en diverse coachingtechnieken zodat jij altijd de beste en een volledig gepersonaliseerde begeleiding krijgt.