Hoe worden jouw doelen en voornemens wel een succes? (deel 2)

In mijn vorige blog heb ik het gehad over het feit dat veel mensen doelen zetten met de beste intenties… maar dat heel wat van deze doelen nooit bereikt worden.

Dit komt vaak omdat de verwachtingen te hoog zijn of omdat de gestelde doelen niet echt voortkomen uit onze eigen wensen of verlangens, maar eerder een poging zijn om te voldoen aan de verwachtingen van anderen, uit een gevoel van “niet goed genoeg zijn”! Dan WIL jij deze doelen niet halen, maar MOET je voldoen….. en dat is natuurlijk nefast voor je motivatie en energie.
Om je wensen en doelen te bereiken, is de juiste intentie en motivatie (waarom je iets verlangt) heel belangrijk!

Wil je deze blog eerst nog even herlezen, kijk dan hier 

In deze blog gaan we in meer detail bekijken hoe je het beste jouw doelen kan stellen om succes te verzekeren.

De eerste stap is het duidelijk en concreet formuleren van je doel.
Dit betekent dus ook dat je heel duidelijk voor jezelf bepaalt wanneer je dit doel ook effectief bereikt hebt. Wat is de “outcome”, het resultaat dat voor jou betekent dat je je doel hebt bereikt?

Als je hier heel vaag en onduidelijk blijft, dan ik de intentie en de energie die je hiermee uitstraalt ook vaag. Het zal je dan ook niet verwonderen dat je resultaat ook vaag en onduidelijk blijft.

De volgende heel belangrijke stap is het opdelen van dit grote doel in kleine doelen.
Bij elk van die kleinere doelen ga je specifieke acties bepalen. Hierdoor kan je je vooruitgang concreet zien en opvolgen. Met andere woorden, je zet voor jezelf bepaalde succesmomenten!

Door jouw “grote” doel op te delen in kleine stukjes wordt het ook veel minder overweldigend en makkelijker te bereiken.
Telkens je een kleine stap zet of afwerkt, weet je dat je weer een stap dichter bent bij je doel. Je kan dit dan ook vieren want je hebt al een klein succes geboekt. Je werkt eigenlijk van het ene succes naar het volgende. Door dit succes ook telkens te vieren en jezelf te waarderen voor de stap die je hebt genomen, blijf  gemotiveerd en heb je steeds weer zin om de volgende stap te zetten richting je doel. Voor je het weet, kom je aan de laatste kleine actie en heb je je doel helemaal bereikt! Groot feest!!!!

Extra tip!
Praat er ook alleen over met mensen waarvan je zeker weet dat ze je voor de volle 100% zullen steunen! Niet iedereen wil dat jij verandert of succes boekt en daarom zijn ze kritisch of zaaien ze twijfel. Omring je met positieve mensen met een open mind die je steunen en een klankbord kunnen zijn op een constructieve manier.

Hiervoor zijn de inspiratie-avonden ideaal want hier kan je jouw gedachten (en eventuele twijfels) delen met gelijkgestemden en kan je extra inzichten verwerven die je verder zullen helpen om datgene te bereiken wat jij wil.
Alles verloopt op een heel ontspannen manier in een positieve en ondersteunende sfeer.
Wil jij ook graag je batterijen weer opladen met positieve energie? Schrijf je dan snel in via https://www.innerself.be/inspiratieavonden/
De volgende avond is gepland op 9 maart.

Een laatste stap is dat je zowel voor het bereiken van je doel als voor de kleine stappen een deadline zet.
Zorg dat je deze deadlines realistisch stelt want anders leg je veel te veel druk op jezelf!! Hierover straks meer.
Toch is het belangrijk om een timing te hebben zodat je weet wat je wanneer zal doen en vooral tegen wanneer je jouw einddoel bereikt. Dit geeft je een duidelijk plan en focus.

En hier is een belangrijke valkuil!! En ik beken dat ik hier heel vaak ben ingetrapt….

Vaak willen we een heel grote verandering en liefst dan nog “onmiddellijk” We leggen onszelf een heel strakke timing op of veel te grote stappen die ons heel ver uit onze comfort zone halen. We leggen de lat zeer hoog! Dit zorgt voor heel veel stress en maakt dat het proces “zwaar en moeilijk” wordt en dan vergt het wel heel veel wilskracht om vol te houden. We worden moe van al die druk en vervallen weer in een “moeten”.
We verwachten direct resultaat te zien (of toch zeker al na een paar dagen of een week) en als dit resultaat dan nog niet zichtbaar is, verliezen we al snel de moed en geven op! Vergeet dus nooit waarom je dit diep van binnen wil en waarom dit zo belangrijk is voor jou!! Motivatie (jouw “waarom”) is cruciaal!

Langzaam maar zeker is de boodschap! Een berg beklimmen, begint ook met een eerste stap en dan een volgende en langzaam maar zeker bereik je de top!
Ga jezelf dus niet overschatten of te veel pushen! Met deze aanpak maak je de stapjes “doenbaar” en stap je geleidelijk uit je comfortzone waardoor je veel minder druk ervaart en merkt dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Er is dan veel minder stress, angst en “moeten” en veel meer fun en kans op succes! Weet je nog…. Elke stap, elke kleine actie, is een succes!

Kleine stappen leiden uiteindelijk naar grote veranderingen!

Wees in het hele proces mild voor jezelf! Je zal ongetwijfeld bij grote doelen wel eens afwijken of uitstelgedrag vertonen. Je zal misschien eens de mist ingaan. Ga dan zeker niet jezelf afbreken, straffen of bekritiseren!!
Bekijk gewoon hoe je zo snel mogelijk weer kan bijsturen zodat je weer op schema en in de positieve mindset komt zodat je weer gemotiveerd bent en op volle kracht verder gaat! Jij weet immers wat je wil!!

Hou altijd voor ogen dat we allemaal mensen zijn en dat we allemaal wel eens foutjes maken! Zelfkritiek helpt je echt niet verder!!

We hebben nu gezien dat je eigen motivatie (jouw waarom) en de manier waarop je je doelen stelt, heel belangrijk zijn om deze doelen nu eindelijk ook te realiseren en jouw wensen te laten uitkomen!

Vond je deze blog interessant? Share hem dan met anderen of geef me een like!

In deel 3 van deze blog bespreken we nog een belangrijk onderwerp in dit kader nl. hoe je kan omgaan met onbewuste blokkades. Deze gaan je immers tegenhouden en jouw succes in de weg staan.

 

By | 2017-01-28T13:28:53+00:00 januari 28th, 2017|Coaching, Waarden & motivatie|0 Comments

About the Author:

Hallo! Ik ben Wendy, eigenaar van InnerSelf. Na meer dan 15 jaar in HR en administratieve functies in de privé, besliste ik van richting te veranderen en meer mijn eigen weg te gaan. Nu combineer ik werk en privé op een evenwichtige manier en geniet ik van de quality time met mijn gezin of alleen. Hierdoor heb ik ook veel meer energie en creativiteit op professioneel vlak. En... dat wil ik ook voor jou! In mijn workshops en trainingen pas ik een combinatie toe van elementen uit de filosofie van Louise Hay, NLP en diverse coachingtechnieken zodat jij altijd de beste en een volledig gepersonaliseerde begeleiding krijgt.

Leave A Comment