Wacht niet tot je klaar bent

 

Heb jij ook de neiging om altijd te wachten tot jij echt klaar bent voor iets? Zeg jij vaak “als….. dan …..”? Zorgt dit er bij jou dan ook voor dat je soms het gevoel hebt dat je de boot mist, dat je kansen niet grijpt en dat je wat je zo graag wil, misschien nooit zal hebben?

“Schepen in de haven zijn veilig, maar dat is niet waar schepen voor gebouwd zijn.”- John A. Shedd

 

Je hebt plots een schitterend idee en dit doet je helemaal bruisen van energie. Je ziet allerhande mogelijkheden en je bent laaiend enthousiast. Je kan haast niet wachten om te starten ….
Maar enkele uren of dagen later, begint je rationele brein, je angst en ego te praten en dan denk je:
“Hoe kon ik dit nu ooit voor mogelijk houden”
“Dit is vast niks voor mij”
“Dit kan ik toch niet”
“Ik heb daar de middelen, de kennis,… niet voor”.

En nadat jouw interne kritische stem een heleboel redenen heeft aangehaald, lijkt het idee zo absurd en onmogelijk dat je die droom, dat schitterende idee boordevol potentieel, met een zucht en een steek in het hart toch maar opgeeft. Je bent er immers helemaal niet klaar voor…

Klinkt dit herkenbaar? Je bent zeker niet alleen!
Het is ook één van mijn grote valkuilen. Eén van mijn mentoren zei ooit tegen me: “Wendy, als je gaat blijven wachten tot alle lichten op groen staan om te vertrekken, dan zal je waarschijnlijk nooit je huis verlaten.” Hij had groot gelijk en voor mij was dit een heel belangrijk inzicht.

Wacht jij ook tot je al jouw “ducks in a row” hebt, tot alles in orde is en tot in de puntjes voorbereid? Laat jij ook niets aan het toeval over en plan je alles in detail? Spendeer jij ook veel tijd aan het denken en dromen, maar heb je het moeilijk om tot actie over te gaan en het ook daadwerkelijk te doen omdat je niet zeker bent dat je er wel helemaal klaar voor bent?

Het is helemaal niet nodig om klaar te zijn en alles tot in detail geregeld te hebben vooraleer je tot actie kan overgaan.

Om nog even in de Engelse uitspraak “all ducks in a row” te blijven… Als een moedereend haar kuikentjes begeleidt, dan zien we de moedereend ook niet wachten en roepen tot ze uiteindelijk al haar kuikentjes op een rij heeft staan zodat ze eindelijk kunnen vertrekken. Neen, wat we zien, is een moedereend die gewoon vol zelfvertrouwen begint te stappen. Haar kuikentjes merken dit op en volgen haar onmiddellijk. Zij neemt gewoon de eerste paar kleine stappen…en al de rest volgt.

Het is belangrijk dat jij ook gewoon die eerste stap zet. Ook al is dit griezelig omdat je het gevoel hebt dat je er nog niet klaar voor bent.
Vanuit deze eerste kleine actie, zal je  immers steeds weer nieuwe mogelijkheden en ideeën opmerken.

Wacht dus niet tot je klaar bent! Wacht niet tot je genoeg kennis, genoeg ervaring, genoeg geld, genoeg tijd, genoeg…. hebt, want het zal nooit genoeg zijn.
Het is immers onmogelijk om alles te voorspellen, te weten en te anticiperen. Het is onmogelijk om alle risico’s te vermijden en alles te controleren.

Start met die ene kleine stap… en een wereld gaat voor je open!

Staar je ook niet blind op het grote einddoel want dat legt heel veel druk. Doe wat nu voor je ligt en nu je aandacht trekt.
Als je start met een eerste kleine stap, en vervolgens nog een en dan nog een, dan lijkt het soms of er helemaal niks gebeurd. Het lijkt soms of datgene wat je doet niks oplevert. Je wordt misschien bang dat je zal mislukken. Al die kleine stapjes, kleine aanpassingen en nieuwe pogingen lijken soms chaotisch omdat je het groter geheel nog niet duidelijk ziet. Het lijkt soms alsof je acties nooit tot iets zullen leiden.

Toch zal je naderhand merken dat net die acties je gebracht hebben tot waar je nu bent. Je hebt extra zaken geleerd, andere opties verkend, nieuwe dingen ontdekt en mensen leren kennen. Ga gewoon door en zet telkens weer een extra stap in de richting van je droom. Blijf doorzetten en geef zeker niet te snel op!

Dit is als het uitzetten van de zeilen van een boot. De boot is hiermee nog niet vertrokken, maar als je de zeilen niet zet, kunnen ze nooit de universele wind vangen om je reis te starten.

By | 2017-04-23T18:17:56+00:00 april 23rd, 2017|Faalangst, Gedachten en overtuigingen|0 Comments

About the Author:

Hallo! Ik ben Wendy, eigenaar van InnerSelf. Na meer dan 15 jaar in HR en administratieve functies in de privé, besliste ik van richting te veranderen en meer mijn eigen weg te gaan. Nu combineer ik werk en privé op een evenwichtige manier en geniet ik van de quality time met mijn gezin of alleen. Hierdoor heb ik ook veel meer energie en creativiteit op professioneel vlak. En... dat wil ik ook voor jou! In mijn workshops en trainingen pas ik een combinatie toe van elementen uit de filosofie van Louise Hay, NLP en diverse coachingtechnieken zodat jij altijd de beste en een volledig gepersonaliseerde begeleiding krijgt.

Leave A Comment